Categories:

NCERT Solutions for Class 3 Mathematics Chapter-2 Fun With Numbers

1.Radhika, Gauri, Vicky, Indra and Sunil were collecting Imli (tamarind) seeds. Let us see how many seeds were collected by them.
NCERT Solutions for Class 3 Mathematics Chapter-2 Fun With Numbers Q1
Fill in the blanks:
(a)————- collected the most seeds.
(b) Sunil will collect————-more seeds to be equal to Vicky.
(c)If Radhika gets 6 more seeds, she will have————-
(d) How. many children have more than 40 seeds?————-
(e)————- needs 3 more seeds to have 50.
(f) Sunil has 2 seeds less than 40 and————-has 2 seeds more than 40.
Ans. (a) Indra (b) 4 (c) 30 seeds (d) 3 (e) Gauri (f) Vicky.

Dhoni’s Century
1.Dhoni scored 96 +———– = runs
Ans. 96 + 6 = 102

2.How many runs do these players need to complete a century?
NCERT Solutions for Class 3 Mathematics Chapter-2 Fun With Numbers Q2
Ans. Player 1; 100 – 93 = 7 Player 2; 100 – 97 = 3
Player 3; 100 – 89 = 11 Player 4; 100 – 99 = 1

3.Fill in the blanks:
Ans.
NCERT Solutions for Class 3 Mathematics Chapter-2 Fun With Numbers Q3

4.Oh! 206! Guess how many more to make a triple century?
Ans. Triple century = 300
So, 300 – 206 = 94

Top Tea Scores in the Cricket World Cup
NCERT Solutions for Class 3 Mathematics Chapter-2 Fun With Numbers Top Scores Q1
1.Fill in the blanks:
1.C. K just missed his century. How many runs did he need to make a century?————
2.————and———— scored almost equal runs.
3.————scored a complete century, no less, no more.
4. Most runs scored by any batsman are ————
5.————and———— have a difference of just 1 run between them.
6. ————scored 2 more runs than one and a half-century.
Ans. 1. 100 -9 = 1 Hence C. K. missed his century by 1 run.
2. A. S. and C. K. or A. P. J. and V. V. S.
3. A. S.
4. 178 scored by M. D.
5. A. S. and C. K. or A. P. J. and V. V. S.
6. K S. P.

2.Fill in the blanks (Counting in 10’s)
NCERT Solutions for Class 3 Mathematics Chapter-2 Fun With Numbers Top Scores Q2
Ans.
NCERT Solutions for Class 3 Mathematics Chapter-2 Fun With Numbers Top Scores Q2.1

3.Fill in the blanks (Counting in 50’s)
NCERT Solutions for Class 3 Mathematics Chapter-2 Fun With Numbers Top Scores Q3
Ans.
NCERT Solutions for Class 3 Mathematics Chapter-2 Fun With Numbers Top Scores Q3.1

4.How For can you go like this?
Ans. We can go on and on, because there is no end to these numbers.

5.What is the biggest number you can call out?
Ans. There is no biggest number and hence we cannot call that number.

Colour the Numbers
NCERT Solutions for Class 3 Mathematics Chapter-2 Fun With Numbers Colour the Numbers Q1
1.Find these numbers in the above chart and colour them.
NCERT Solutions for Class 3 Mathematics Chapter-2 Fun With Numbers Colour the Numbers Q1.1
Ans.
NCERT Solutions for Class 3 Mathematics Chapter-2 Fun With Numbers Colour the Numbers Q1.2

Jumping Animals
Find out:
(а)Gabru and Bunny both jump on squares 104,————— and—————
(b)Tarru and Bunny both jump on squares,—————,————— ,
—————and —————
(c)Is there any square where all three of them jump?—————
(d)Guess who will finish in the least jumps?————— In how many jumps?
Ans. (a) 139 and 174 (b) 114, 134, 154 and 174 (c) 174 (d) Gabru, 12

Hint: The last square is numbered 175. Multiply number of square in one jump by number of jumps for an animal. Add the result with the number on starting ; ‘square. You can also take Ludo coins of different colours to count the number of squares for an animal.

Class, Jump!
(a) Jump 2 steps forward:
104,106, 108,————- ,————- ,————- ,————-
(b)Jump 2 steps backward:
262, 260, 258,————- ,————- ,————- ,————-
(c)Jump 10 steps forward:
110,120,130,————- ,————- ,————- ,————-
(d) Jump 10 steps backward:
200,190,180,————- ,————- ,————- ,————-
Continue the pattern:
(e)550, 560, 570,————- ,————- ,————- ,————-
(f) 910,920,930,940, ————- ,————- ,————- ,————-
(g)209, 207, 205,————- ,————- ,————- ,————-
(h)401, 402, 403,————- ,————- ,————- ,————-
Ans. (a)110, 112, 114, 116
(b) 256, 254, 252, 250
(c)140, 150,160, 170
(d) 170,160, 150, 140
(e)580,590,600,610
(f) 950, 960, 970, 980
(g) 203, 201,199, 197
(h)404,405,406,407

Lazy Crazy Shop
1.Find out how many packets of tens, hundreds and loose items each animal will take. Fill in the blanks:
NCERT Solutions for Class 3 Mathematics Chapter-2 Fun With Numbers Lazy Crazy Shop Q1
Ans.
NCERT Solutions for Class 3 Mathematics Chapter-2 Fun With Numbers Lazy Crazy Shop Q1.1

2.Lazy Crazy also has a crazy way of taking money. He takes only in ?.100 notes, ? 10 notes and coins. Now find out how they will play him for what they have taken.
1.Rs 420 2.Rs 143 3.Rs 242 4. Rs 55
Ans.1.Rs 420 4 Rs 100 notes and 2 Rs 10 notes.
2.Rs 143 1 Rs 100 notes, 4 Rs 10 notes and 3 Re 1 coins.
3.Rs 242 2 Rs 100 notes, 4 Rs 10 notes and 2 Re 1 coins.
4.Rs 55 5 Rs 10 notes and 5 Re 1 coins.

3.Who am I? Match with the number.
NCERT Solutions for Class 3 Mathematics Chapter-2 Fun With Numbers Lazy Crazy Shop Q3
Ans. 1. 45 2. 89 3. 96 4. 100 5. 150 6. 87

4.How many are these?
Ans. (a) 240 rupees (b) 319 sticks (c) 212 blocks (d) 138 beads (e) 320 rupees.

Moon Mama Counts His Starry Friends
1.Which cards will I have in my pocket if I have counted up to
(а)19 (b)21 (c) 95 (d)201 (e) 260
(f) 300 (g) 306 (h) 344 (i) 350 (j) 400
Ans. (a) T9 [10] [1] [1] [1] [1] [1] [1] [1] [1] [1]
(b)21 [10] [10] [1]
(c)95 [10] [10] [10] [10] [10] [10] [10] [10] [10] [1] [1] [1] [1] [1]
(d) 201 [100] [100] [1]
(e) 260 [100] [100] [10] [10] [10] [10] [10] [10]
(f) 300 [100] [100] [100]
(g)306 [100] [100] [100] [1] [1] [1] [1] [1] [1]
(h)344 [100] [100] [100] [10] [10] [10] [10] [1] [1] [1] [1]
(i)350 [100] [100] [100] [10] [10] [10] [10] [10]
(j) 400 [100] [100] [100] [100]

2.When I had [10] [10] cards in my pocket, I knew I had counted 20 stars. Now you tell me the number of stars counted in each case. Write the answer in the blank space.
Ans. (a) [10] [10]. —————–20
(b)[10]'[10] 1 11111 . —————–26
(c)[100] [100] [10] [100] —————–310
(d)[100] [10] [10] [10] .—————–130
(e)[100] [100] [100] [100].—————–400
(f)[100] 1 1 [100] 1 1[10] 1 1 [100].—————–316
(g)[100] 1 [100] [100] 1 [100] [100] 1 [100].—————–603
(h)[100] [10] [100] 1 [100] [10] [100] [10].—————–431
(i)[100] [100] [100] [100] [100] [100] [100] [100] [100] [100].—————–1000

3.Guess how many starry friends I have in all……..!!!
Ans. These are 38 in numbers.

<!– –>

Tags:

No responses yet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *