CBSE Sample Papers for Class 12 Physical Education Term 2 Set 1 with Solutions

General Instructions :

  • There are three sections in the Question paper namely Section A, Section B and Section C.
  • Section A consists of 9 questions amongst which 7 questions have to be attempted.
    Each question carries 2 marks and should have 30-50 words.
  • Section B consists of 5 questions amongst which 3 questions have to be attempted.
    Each question carries 3 marks and should have 80-100 words.
  • Section C consists of 4 questions amongst which 3 questions have to be attempted.
    Each question carries 4 marks and should have 100-150 words.

Maximum Marks : 35
Time : 2 Hours

Section A

Question 1.
Explain any two benefits of Ardha Matsyendrasana. (1 + 1)
Answer:
Benefits of Ardha Matsyendrasana are

  • It loses extra fat and makes the body beautiful and strong.
  • It makes the liver, spleen and pancreas healthy.

Question 2.
Define explosive strength with help of example. (1 + 1)
Answer:
Explosive strength is the ability to exert maximal force in minimal time. It involves heavy loading in shorter high-speed movements for a few repetitions with long rest period between them. It is a ability to overcome resistance with high speed. Explosive strength is generally used in shotput weightlifting, sprinting, etc.

Question 3.
Define personality and motivation. (1 + 1)
Answer:
Personality is the sum total of inner and outer capabilities of an individual. Motivation is the influence of a general pattern of activities indicating and directing the behavior of the organism.

Question 4.
Write the full form of SPD and ASD. (1 + 1)
Answer:

  • Autism Spectrum Disorder is the full form of ASD.
  • Sensory Processing Disorder is the full form of SPD.

Question 5.
List any four changes happening in the muscular system due to exercising. (0.5 x 4)
Answer:
Changes happening in the muscular system due to exercising are

  • Change in size and shape of muscle.
  • Increase in the strength of muscles.
  • Increase in coordination.
  • Entrance of greater quantity of oxygen in the body.

Question 6.
What is the meaning of the Isotonic method and it is used for developing which ability? (1 + 1)
Answer:
Isotonic method include those exercises in which direct movements are visible to the 3rd person. In isotonic exercises rapid movements are accomplished by reflex alteration of contraction and relaxation of antagonistic flexors and extensors of the joints concerned. Isotonic method is used to develop strength ability.

Question 7.
Mention any two symptoms and causes of ADHD. (1 + 1)
Answer:
Symptoms of ADHD are :

  • Children would could not perform daily life activities. They tend to forget routine work.
  • Adults always remain worried and impulsive.

Causes of ADHD are :

  • Heredity If any parent is suffering from ADHD, there remains a high probability of occurrence of this disorder in their children.
  • Pre-Nature Birth If a child is delivered prematurely the nervous system is not fully developed which increases chances of occurrence of ADHD.

Question 8.
What is laceration and how can it be managed? (l + l)
Answer:
A laceration is an injury that results in an irregular break in the skin, more commonly referred to as a cut, but defined as a tom and ragged wound.

Laceration (Treatment Steps) can be managed by stopping bleeding at the earliest by compression or by pressing or cleaning the surface of the injured part by using water and soap.

Question 9.
List down any two strategies to make physical activities accessible for CWSN. (l + 1)
Answer:
Strategies to make physical activities accessible for CWSN are :

  • Interest Physical activities must be based on the interest, ability and limitations of children with special needs to ensure maximum participation.
  • Ability The physical and mental state of children with special needs shall be considered.

Section B

Question 10.
List down and briefly explain any four techniques of motivation.
Answer:
Techniques of motivation are :

  1. Goal Setting It is one of the most powerful techniques of motivation. The athlete should be very specific and clear about his goal. In other words, an athlete should be very clear what he has to do, how and why.
  2. Reinforcement It is the use of rewards and punishments that will work to either encourage a certain action or discourage it in the future.
  3. Knowledge of Progress The athlete should know fully about himself, his capacity, quality, behavior, etc. One should be made aware about his progress from time to time.
  4. Rewards These are an effective tool to encourage progress and to achieve goal. Various rewards and cash prizes act as a strong motivational force for players to perform better.

Question 11.
Explain cognitive disability along with its symptoms.
Answer:
Cognitive disability is also known as an intellectual disability. This term is used when a person has certain limitations in mental functioning and in performing skills such as communication, self-help and social skills.

The symptoms of cognitive disability are :

  • Memory Disorder The person who has a problem in listening and then recalling things.
  • Hyper Activity The person tends to hyper during sitting, standing phase, the person remains in undue hurry.
  • Dyslexia The person who faces problems in reading, writing and memorizing.

Question 12.
Create a flowchart to explain classification of sports injuries.
Answer:
The flowchart of classification of sports injuries is

Question 13.
List down any three asanas used for preventing Asthma and write two benefits of each. (1 + 2)
Answer:
Three asanas which can be used for preventing Asthama are Sukhasana, Gomukhasana and Chakrasana.
Sukhasana is very simple to perform for the people of all ages and levels of physical wellness. If benefits are :

  • It stretches and lengthens the spine.
  • It helps in broadening the collar bone and chest.

Gomukhasana literally translates into a cow face posture. It is a seated yoga posture. It can be performed along with a set of different seated asanas. Its benefits are

  • It cures stiff shoulders.
  • It elongates spine.

Chakrasana involves a back bending posture that opens up the chest, tones the thighs, abdomen and spines and engages the whole body. Its benefits are

  • It enhances the respiratory system.
  • It strengthens the arm, leg, spine and abdomen.

Question 14.
What are the salient features of the Fartlek Training Method? (1 x 3)
Answer:
Features of Fartlek training method are :

  • It is an off-season training method but is very useful in developing endurance in athletes.
  • It has a psychological advantage over the other training methods because the changing scenes help in delaying fatigue.
  • It is the best method to improve endurance in sports where endurance is a basic requirement, e.g. cross-country running.

Question 15.
Explain any three personality types of the Big five theory. (1 + 3)
Answer:
Three personality types of the Big five theory are :

(i) Openness It is a characteristic that includes imagination and insight. It leads to having a broad range of interests and being more adventurous when it comes to decision-making. Creativity also plays a big part in the openness trait; this leads to a greater comfort zone when it comes to abstract and lateral thinking.

(ii) Conscientiousness It is a trait that includes high levels of thoughtfulness, good impulse control, and goal-directed behaviours. This organised and structured approach is often found within people who work in science and even high-retail finance where detail orientation and organisation are required as a skill set. A highly conscientious person will regularly plan ahead and analyse their own behaviour to see how it affects others.

(iii) Agreeableness This trait includes signs of trust, altruism, kindness and affection. Highly agreeable people tend to have high prosocial behaviours which means that they are more inclined to be helping other people. Agreeable people tend to find careers in areas where they can help the most.

Question 16.
Discuss physiological factors determining speed. (1 x 4)
Answer:
The physiological factors which determine speed are :

Body Fat Fat acts as excess baggage when trying to run. Body fat of 6 to 10 percent of body weight for men and 12 to 17 percent of body weight for women is desirable for sprinting short distances. Lower range of body fat is unhealthy whereas higher range of body fat negatively affects speed.

Anaerobic Capacity Anaerobic capacity is the ability to produce energy without the use of oxygen. Short bursts of speed are anaerobic and are very intensive. Our body can only perform a certain number of quick bursts of speed before we experience the physiological response of pain and fatigue. Thus, an athlete having a better anaerobic capacity will have a better speed.

Neuromuscular Responses These responses affect speed. Faster responses lead to faster muscle contraction thus leading to faster speed.

Flexibility Good flexibility will help an athlete in maximum range of movement without much effort and resistance. Proper flexibility of the involved joints contributes to movements that are more fluid and coordinated, resulting in longer and faster strides and greater speed. Thus, flexibility plays an important role in determining speed.

Question 17.
Define flexibility and explain methods to develop flexibility. (1 + 3)
Answer:
Flexibility can be defined as the maximum range of motion at a joint that is the extent of movement possible about a joint without undue strain.

Methods to improve flexibility are :
Ballistic Stretching The individual performs these stretching exercises while in motion. This dynamic method uses the momentum generated from repeated bouncing movements to stretch the muscles.

Static Stretching It is an extremely popular and effective technique. Static stretching involves gently and slowly moving into the stretch position and holding it for a certain period of time. Movement should take place through the full range of motion until a little tension or tightness is felt in the muscles or group of muscles.

Passive Stretching Passive stretching techniques are usually performed with a partner who applies a stretch to a relaxed joint. Partner stretching requires closer communication between partners, and the slow application of the stretch in order to prevent injuries due to forceful manipulation of the body segment.

The proprioceptive Neuromuscular Facilitation (PNF) or Contract PNF technique is the most appropriate method for increasing or developing flexibility in the shortest possible time. This method is used by sportsmen for gaining flexibility. It involves use of muscle contraction before stretching to achieve maximum muscle relaxation.

Question 18.
Briefly explain the administration of Pawanmuktasana along with its contraindications and draw stick diagram. (2 + 1 + 1)
Answer:
The administration of Pawanmuktasana is

  • Lie on your back with your feet together and arms beside your body and relax, breathing deeply.
  • With a deep inhalation raise your legs to 90° and completely exhale.
  • Now with another inhalation bring both the knees close to your chest and press on the lower abdomen, holding the knees with your hands. Exhale completely.
  • Remain with bent knees for a few breaths. With every exhalation press the thighs and knees on the abdomen and hold them with your hands.
  • With a deep breath raise your head, neck and chest and bring them close to your knees.
  • Remain in this posture for a few breaths focusing on maintaining the position of the head and neck in place.
  • Try to maintain the balance while breathing slowly and keeping the body relaxed.
  • Now with an inhalation, release the neck and head and exhale completely.
  • With another inhalation straighten the legs and bring them back to 90° and as you exhale release the leg from 90° to the relaxed posture.
  • With complete exhalation, bring the legs stretched out on the floor and relax the neck.
  • Take a few breaths, and then continue with the next round. The longer you hold in this posture the faster the muscles around the abdomen loosen.

Contraindications of Pawanmuktasana is that it is to be avoided by those who are suffering from severe migraine, high or low blood pressure, asthma, slip disc, advanced stages of spondylitis, etc.

No responses yet

Leave a Reply