Categories:

NCERT Solutions for Class 2 Maths Chapter 3 How Much Can You Carry?

NCERT Textbook Page 18
The Clever Donkey and His Heavy Sack
NCERT Solutions for Class 2 Maths Chapter 3 How Much Can You Carry Q1
Question 1.
NCERT Solutions for Class 2 Maths Chapter 3 How Much Can You Carry Q1.1
Answer
NCERT Solutions for Class 2 Maths Chapter 3 How Much Can You Carry Q1.2

Question 2.
NCERT Solutions for Class 2 Maths Chapter 3 How Much Can You Carry Q2
Answer
The sacks of woollen cloth became heavy on absorbing water, so the donkey felt heavier.

NCERT Textbook Page 19
Raju Wants to Ride a See-saw
Raju needs a friend to ride a see-saw.
Rani comes to help Raju.
But still Raju cannot ride it.
NCERT Solutions for Class 2 Maths Chapter 3 How Much Can You Carry Q2.1

Question 3.
Can you tell why? Circle the correct answer.
Answer
Raju is heavier / lighter than Rani.
NCERT Solutions for Class 2 Maths Chapter 3 How Much Can You Carry Q3
Aslam comes to help them.
Look at the picture.

Question 4.
Can you tell why the see-saw turned this way?
Answer.
Raju is heavier/lighter than Rani and Aslam together.
I have an ide& Let iiie keep my bag with me.
NCERT Solutions for Class 2 Maths Chapter 3 How Much Can You Carry Q4
We are all enjoying the ride.

NCERT Textbook Page 20
Heavier or Lighter
Which of the two things will make the see-saw go down? Look at the example.
NCERT Solutions for Class 2 Maths Chapter 3 How Much Can You Carry Q4.1

Question 5.
Draw a line to match the heavier one.
Answer.
NCERT Solutions for Class 2 Maths Chapter 3 How Much Can You Carry Q5

NCERT Solutions for Class 2 Maths Chapter 3 How Much Can You Carry Q5.1

Question 6.
Colour the one which Is lighter.
Answer.
NCERT Solutions for Class 2 Maths Chapter 3 How Much Can You Carry Q6

NCERT Textbook Page 22
Chhotu Monkey and The Carrots
Question 7.
Guess and tell what Chhotu monkey used to help Chikky and Micky. Draw a picture of it in the monkeys hand.
Answer.
Chhotu monkey used a beam balance to help Chikky and Micky.
NCERT Solutions for Class 2 Maths Chapter 3 How Much Can You Carry Q7

Find Out
Question 8.
Your parents buy carrots for the family. How much do they buy at one time?
Answer.
2 kg.

Question 9.
How does the vegetable-seller weigh the carrots?
Answer.
The vegetble-seller weighs the carrots by using a beam balance.

NCERT Textbook Page 23
How Much Can Simran Carry?
Question 10.
Guess which bags Simran can carry.
Answer.
1 kg Salt and 1 kg Ghee.

Question 11.
Guess who can carry what
(a) Her father?
(b) Her mother?
(c) Her younger sister?
Answer.
(a) Cooking oil and Atta.
(b) 5 kg Rice.
(c) A packet of biscuits.

Question 12.
Can Simran carry any two of these bags together? If yes, which ones?
Answer.
Yes, packets of oil and ghee.

Question 13.
Which bags can you carry? Guess.
Answer.
2kg dal.

Question 14.
Match the picture of the animal with the thing it can carry.
Answer.
NCERT Solutions for Class 2 Maths Chapter 3 How Much Can You Carry Q14

<!– –>

Tags:

No responses yet

Leave a Reply