Categories:

Q1. How much percent more than the cost price should a shopkeeper mark his goods so that after allowing a discount of 25% on the marked price, he gains 20%?
A.  60%
B.  55%
C.  70%
D.  50%

Ans(A)
Solution: Let the cost price of goods be Rs 100.
Gain = 20%
Therefore, Selling price = Rs 120
Discount = 25%
Marked Price = (100/100-25)x120 = Rs. 160 = 60% more

Q2. A dishonest dealer professes to sell his goods at the cost price but uses a false weight of 850 g instead of 1 kg. His gain percent is?
A.  71 11/17%
B.  11 11/17%
C.  17 12/17%
D.  17 11/17%

Ans. (D)
Solution: If a trader professes to sell his goods at cost price, but uses false weights, then
Gain% = {Error/(True value – Error) x 100}%
In the given question, Error = 1000 – 850 = 150
Thus, Gain% = {150/(1000 – 150) x 100}% = 17 11/17%

Q3. An article is sold at a 10% loss. If the selling price is Rs. 40 more, there will be a gain of 15%. The cost price of the article is:
A.  Rs. 140
B.  Rs. 120
C.  Rs. 175
D.  Rs. 160
Ans (D)
Solution: Let the cost price be Rs. x.

Selling Price at 10% loss = 90x/100
Selling Price at 15% gain = 115x/100
Thus, according to the problem,
115x/100 – 90x/100 = 40
x = Rs.160

Q4. The cost price of 20 articles is the same as the selling price of x articles. If the profit is 25%, find out the value of x
A. 15
B. 25
C. 18
D. 16
Ans (D)
Solution: Let the Cost Price (CP) of one article = 1
=> CP of x articles = x (Equation 1)
CP of 20 articles = 20
Given that the cost price of 20 articles is the same as the selling price of x articles
=> Selling price (SP) of x articles = 20 (Equation 2)
Given that Profit = 25%
(SP-CP/CP)=25/100=1/4 ( Equation 3)
Substituting equations 1 and 2 in equation 3,
(20-x)/x=1/4
80-4x=x
5x=80
x=80/5=16
Q5. In a certain store, the profit is 320% of the cost. If the cost increases by 25% but the selling price remains constant, approximately what percentage of the selling price is the profit?
A. 30%
B. 70%
C. 100%
D. 250%

Ans (B)

Solution: Let C.P.= Rs. 100. Then, Profit = Rs. 320, S.P. = Rs. 420.
New C.P. = 125% of Rs. 100 = Rs. 125
New S.P. = Rs. 420.
Profit = Rs. (420 – 125) = Rs. 295.
Required percentage = (295/420 x 100)% = 1475/21 % = 70% (approximately).

Q.6: A is 150% of B and B is 40% of C. If A+B+C=20, then the value of 2B+3C – 4A is equal to:
(A) 16
(B) 15
(C) 20
(D) 14

Ans : (D) 14
$A=B\times\frac{150}{100}$
A : B = 3 : 2
B : C = 2 : 5
A : B : C = 3 : 2 : 5
A+B+C = 20
10 = 20
1 = 2
A = 6, B = 4, C = 10
so 2B+3C-4A
2 x 4 + 3 x 10 – 4 x 6
38 – 24 = 14

Q.7: One dozen notebooks quoted at 125 are available at 20% discount. How many notebooks can be bought for 75 ?
(A) 9
(B) 8
(C) 10
(D) 6

Ans : (A) 9
Printed Price = 125
Discount= 20%
Price of 12 notebooks =125-25=100
Number of notebooks $=\frac{75\times12}{100}=9$

Q.8: The population of a town increased by 15% in 2018 and 10% in 2019. Due to a pandemic, it decreased by 10% in 2020. What was the percentage increase in the population of the town in 3 years?
(A) 12.5%
(B) 17.5%
(C) 15%
(D) 13.85%

Ans : (D) 13.85%
2018 = 15% Increase
2019 = 10% Increase
2020 = 10% Decrease
$x\pm y\pm\frac{xy}{100}$
$15+10+\frac{15\times10}{100}$
=26.5% Increase
$26.5-10-\frac{26.5\times10}{100}$
16.50 – 2.65=13.85%

Q.9: In a constituency, 55% of the total number of voters are males and the rest are females. If 40% of the males are illiterate and 40% of the females are literate, then by what percentage is the number of illiterate females more than that of the illiterate males (correct to one decimal place) ?
(A) 16.4%
(B) 20.8%
(C) 22.7%
(D) 21.5%

Ans : (C) 22.7%
Total voters = 100
Males= 55
Females= 45
Illiterate Males $=55\times \frac{40}{100}=22$
Illiterate females $=45\times \frac{60}{100}=27$
% Increase $=\frac{27-22}{22}\times 100$
$=\frac{5}{22}\times100=22.7$%

Q.10: The income of A is 40% less than that of B. If A gets 25% rise in his income and B gets 40% rise in his income, then the percentage increase (correct to two decimal places) in the combined of A and B will be:
(A) 37.86
(B) 31.67
(C) 35.19
(D) 34.38

Ans : (D) 34.38
Let B’s Income = 100
A’s Income = 60
(A+B) Total income = 160
Increase in A’s income $=60\times\frac{25}{100}=15$
A’s new income = 60+15 = 75
Similarly B’s new income =140
Thus the new income of (A+B) = 140+75=215
% Increase $=\frac{215-160}{160}\times100 =34.38$%

Q.11: Two numbers are less than a third number by 37% and 30%, respectively. By what percentage is the second number more than the first?
(A) $\frac{10}{9}$
(B) $\frac{100}{9}$
(C) $\frac{100}{3}$
(D) 10

Ans : (B) $\frac{100}{9}$
I : II : III
63 : 70 : 100
Intended % $=\frac{II - I}{I}\times100$
$=\frac{70-63}{63}\times100$
$=\frac{7}{63}\times100=\frac{100}{9}$%

Q.12: Gaurav earns 800 per day. After some weeks, he earns 960 per day. What is the percentage increase in his daily earnings?
(A) 14%
(B) 18%
(C) 16%
(D) 20%

Ans : (D) 20%
Percentage increase in income $=\frac{960-800}{800}\times100$
$=\frac{160}{800}\times100=20$% Increase

Q.13: The average percentage of girls in class X examination in a school is 85% and that of boys is 83%. The average pass percentage of all boys and girls in class X of that school is 83.7% Find the percentage of the number of girls in class X of that school.
(A) 30%
(B) 40%
(C) 35%
(D) 45%

Ans : (C) 35%

% of girls $=\frac{7}{20}\times100=35$%

Q.14: A person saves 25% of his income. If his income increases by 20% and his saving remains the same, then what will be the increased percentage of his expenditure?
(A) $26\frac23$
(B) 26
(C) 20
(D) 30

Ans : (A) $26\frac23$
Suppose income = 100
Savings = 25बचत
Expense= 75

+ 20% Increase after

% Increase in expenditure $=\frac{95-75}{75}\times100$
$=\frac{20}{75}\times100=26\frac23$%

Q.15: Mohan’s income is 40% more than shyam’s income. Shyam’s income is what percentage less than Mohan’s income?
(A) $28\frac27$%
(B) $28\frac57$%
(C) $28\frac47$%
(D) $28\frac37$%

Ans : (C) $28\frac47$%
$=\frac{40}{140}\times100=28\frac47$%

Q.16: A, B and C are three positive numbers such that A is 70% of B, and B is 40% of C. If the sum of all three numbers is 336, then 15% of the sum of B and C is:
(A) 48
(B) 44
(C) 32
(D) 42

Ans : (D) 42
$A = B\times\frac{70}{100}$
A : B = 7 : 10
B : C = 2 : 5
A : B : C = 14 : 20 : 50
= 7 : 10 : 25
42 = 336
$1 =\frac{336}{42}$
1 = 8
B+C = 80+200=280
$=280\times\frac{15}{100}=42$

Q.17: Renu spends 68% of her income. When her income increases by 40%, she increases her expenditure by 30%. Her savings are increased by:
(A) 37.98%
(B) 62.5%
(C) 61.25%
(D) 51.6%

Ans : (C) 61.25%

+30% Increase after

$=\frac{51.6 - 32}{32}\times100$
$=\frac{19.6}{32}\times100 = 61.25$%

Q.18: A’s salary is 15% less than B’s salary. B’s salary is 30% less than C’s salary. By how much percent approximately, is C’s salary more than A’s salary?
(A) 75
(B) 45
(C) 68
(D) 40

Ans : (C) 68
A : B = 17 : 20
B : C = 7 : 10
Ratio of salary of A : B : C
= 119 : 140 : 200
According to question $\frac{C - A}{A}\times100$
$=\frac{200-119}{119}\times100=68.06$%
=68%

Q.19: Two numbers A and B are in the ratio 13 : 17. If A is increased by 15% and B is increased by 30%, then the new ratio of A to B will be:
(A) 21 : 31
(B) 23 : 33
(C) 23 : 34
(D) 21 : 29

Ans : (C) 23 : 34
A : B
13 : 17
According of question $\frac{13\times115}{100} : \frac{17\times130}{100}$
A : B = 23 : 34

Q.20 Sathish bought a second-hand bike and spent Rs.3000 on its repair and spare parts.  Then he sold it to Rajesh at a profit of 15 % and then Rajesh sold it to Suresh at a loss of 10 %.  Suresh finally sold it for Rs.22770 at a profit of  10%. How much amount did Sathish initially pay for the bike?

A.Rs. 21000
B.Rs. 17000
C.Rs. 23000
D.Rs. 19000
E. None of these

Let Sathish pay for the bike be Rs. x,
(x + 3000)X(115/100)X(90/100)X(110/100) =
22770
(x + 3000) = (22770X100X100X100)/(115X90X110)
(x + 3000) = 20000
x = 17000
The initial amount paid by Sathish = Rs. 17000

Q.21.A shopkeeper marks the price of the article as is 20% above its cost price and also offers a 10% discount. Find the profit percentage?
A.10%
B. 8%
C.12%
D.14%
E. None of these

CP = x
SP = x * 120/100 * 90/100
= 1.08x
Profit = 1.08x – x
= 0.08x
Profit percentage = 0.08x/x * 100
= 8%

Q.22 The shopkeeper sold article A at a 20% loss and the cost price of article A is Rs.4500. With that amount, he bought article B and sold it at a profit of 30%. What is the overall profit or loss in the whole transaction?

A. Rs.120
B. Rs.150
C. Rs.180
D. Rs.200
E. None of these

CP of article A=Rs. 4500
SP of article A=80/100 * 4500=Rs.3600
CP of article B=Rs. 3600
SP of article B=3600 * 130/100=Rs.4680
Total CP=4500 + 3600=Rs.8100
Total SP=3600 + 4680=Rs. 8280
Profit=8280 – 8100=Rs.180

Q.23  A shopkeeper offers two successive discounts of 20% and 15% respectively for the laptop while he gets 20% profit. If the selling price of the laptop is Rs.34000, what is the discount amount?
A.Rs.12000
B.Rs.14000
C.Rs.16000
D.Rs.18000
E. None of these

SP = 34000
MP X 80/100 X 85/100 = 34000
MP = 50000
Discount = 50000 – 34000 = 16000

Q.24 A shopkeeper bought two articles A and B such that he had a Profit of 15% and 20% on selling articles A and B respectively. The selling price of articles A and B is Rs.230 and Rs.420 respectively. At what price must that items be
sold together in order to gain 30%?

A. Rs.686
B. Rs.695
C. Rs.700
D. Rs.740
E. None of these

SP of A = 230
Profit% on A = 15%
CP of A = 230 X 100/115 = 200
SP of B = 420
Profit% on B = 20%
CP of B = 420 X 100/120 = 350
Total CP = 200 + 350 = 550
Now, to earn a total profit of 30% on both item
together, selling price = 130% of 550
= Rs.715

Q.25 What is the value of y, if an article is sold after allowing two successive discounts of y% and 5% and per cent profit earned after selling the article is y%. The cost price and Marked price of the article are Rs.2850 and Rs.5000 Respectively.

A.15
B.20
C.25
D.30
E.35

CP = 2850 MP = 5000
Profit = y% Successive
discounts = y%, 5%
((100 – y)/100) X ((100 -5)/100) * 5000
= ((100+y)/100) X 2850 [(100 – y)/100] X 95/100 X 5000
= (100 + y)/100 X 2850
(100 – y) = (100+y) X 3/5
500 – 5y = 300 + 3y
8y = 200
y = 25

Q.26  The shopkeeper marked 20% above the cost price of the article and also he gives 15% of the discount to his favourite customer. The customer sold that article to his friend in the amount of Rs.5896. If the cost price of the article is Rs.4800, then what is the profit gained by the customer?

A.Rs.800
B.Rs.2000
C.Rs.1000
D.Rs.1500
E. Cannot be determine

MP of the article=4800 X 120/100=Rs.5760
SP of the article =5760 X 85/100=Rs.4896
CP of article for Customer=Rs.4896
SP of the customer=Rs.5896 Profit=5896 – 4896=1000

Q.27 By selling a laptop for Rs.12000, a shopkeeper gains 20%. If the profit is reduced to 15%, then find the selling price of the laptop?

A.Rs.11500
B.Rs.13480
C.Rs.14560
D.Rs.23490
E. None of these

CP = SP X 100/(100 + P%)
= 12000 X 100/(100 + 20)
= Rs.10000
SP of laptop for 15% profit = CP X (100 +
P%)/100
= 10000 X (100 + 15)/100
= Rs.11500

Q.28 Praveen is a computer shop owner. He purchases the components of a desktop for Rs. 6200 and then he spends a further Rs. 2400 on labour charge to assemble the desktop. If he sells 18 desktops for Rs. 175000, then what is the approximate profit percentage?

A.13%
B.11.5%
C.12.2%
D.14.35%
E. 8.9%

Total cost of one desktop
= Rs. (6200 + 2400)
= Rs.8600
Selling price of one desktop
= Rs. (175000/18)
= Rs.9722.2
Profit% = [(9722.2-8600)/8600] X 100
= 13%
(Approx)

Q.29 A man sold an article for Rs.7600 and incurred a loss. Had he sold the article for Rs.8350, his gain would have been equal to half of the amount of loss that he incurred. At what price should he sell the article to have a 20% profit?

A. Rs.8560
B. Rs.7680
C. Rs.11240
D. Rs.9720
E. None of these

Loss = C.P – 7600
Profit = 8350 – CP
Profit = (1/2) X Loss 8350 – C.P
= (1/2) [C.P – 7600] 16700 – 2C.P
= C.P – 7600 3C.P
= 16700 + 7600
3C.P = 24300
C.P = Rs.8100
Selling price = 8100*(120/100)
= Rs.9720

Q.30 The selling price of 8 articles is equal to the cost price of 10 articles. What is the percentage profit in selling the articles?

A. 15%
B. 12%
C. 20%
D. 25%
E. 28%